Blogger news

KK-Jakarta & Bandung Trip Dec 2013(with Ann Family)

Itinerary percutian ke Jakarta dan bandung
Dec  2013(seramai 23 orang)
kali pertama aku pergi Jakarta dan Bandung
Hari 1- flight dari Kota Kinabalu berlepas jam 6.55 pm dan tiba di Soekarno Hatta Jam 8.malam 
Kami dijemput oleh Driver yang telah kami tempah dari Malaysia lagi.Sebelum check in Hotel(Serena Kartini Jakarta)kami dibawa makan malam di salah sebuag restoran di Jakara. Menu special Kepiting(Ketam)
Hari Ke 2- selepas sarapan pagi di hotel. check out  singgah shopping di Mangga 2 Square.pusat membeli belah yang  terdapat di jakarta pusat(kira tempat shopping yg terkenal juga di kalangan Orang Malaysia yang berkunjung ke Jakarta. selepas Makan tengahi kami singgah di Taman Miama mini Jakarta.Salah satu tempat yang menarik di Jakarta.dan pada hari yang selepas itu kami meneruskan perjalanan ke Bandung.Dalam perjalanan singgah di R&N untuk berhenti rehan dan makan malam..sampai di bandung terus chek in Hotel Bandung,Hari ke 3. Lawatan ke Tengkuban Perahu tempat Wisata alam yang sungguh indah.Tiket masuk rp rp75.000.Hari  ke 4 lawatan ke Kawah Putih. tiket Masuk rp 30.000 kalau saya tak silap.selpasdari kawah putih kami singgah membeli belah di rumah .kain-terdapat kain kain ela dengan harga yang agak murah berbanding dgn Malaysia.kain sulam dan telekung.makan malam kami balik ke hotel. Hari ke 5-menghabiskan satu hari membeli belah di Pasar Baru. tempat tumpuan orang Malaysia kalau pergi ke bandung, ada bermacam macam barangan yang terdpat disini..petang hari pergi ke Toko Tiga yang tidak kurang hebat juga tempat shopping.terdapat baju baju yang berjenama dengan harga yang berpatutan..Hari ke 6-check out.dan pergi ke TRNS studio. kami tak masuk pun hanya singgah sekajap untuk photo photo sebagai kenangan. meneruskan perjalanan ke Jakarta airport untuk pulang ke Kota Kinabalu.flight jam 8.malam.(Perkidmatan bandung Tour99.com)pemandu pelancong En Rizal(tq pak rizal)
Makan Malam restoran Kepiting(Ketam)Jakarta
Kepiting masak Pedas.agak besar juga ketam ni 1 ekor boleh makan 4 orang
Mangga yang dah potong kecil
anak anaku
Hotel Serela Kartini jakarta(Bas yang membawa kami sepanjang berada di Jakarta dan Bandung)

Mangga Dua Square Jakarta hari Pertama
Dalam perjalanan menuju ke Bandung
SERELA KARTINI JAKARTA HOTEL

Kawah Putih adalah tempat wisata di Bandung yang paling terkenal. Berlokasi di Ciwidey, Jawa Barat, kurang lebih sekitar 50 KM arah selatan kota Bandung, Kawah Putih adalah sebuah danau yang terbentuk akibat dari letusan Gunung Patuha. Sesuai dengan namanya, tanah yang ada di kawasan ini berwarna putih akibat dari pencampuran unsur belerang. Selain tanahnya yang berwarna putih, air danau kawasan Kawah Putih juga mempunyai warna yang putih kehijauan dan dapat berubah warna sesuai dengan kadar belerang yang terkandung, suhu, dan cuaca.


Untang Anting(kenderaan untk naik ke kawah putih(rp 15000/seorang)
TAMAN MINI JAKARTA
Kawah putih(cuaca memang sejuk disini)

sedang membeli strewberry-Kawah Putih
Strewberry segar dari ladang

strewbwrry yg segar da
Trans studio with frends






TENGKUBAN PERAHU




                                               Tengkuban Perahu




1 comment: