Blogger news

RESEPI MASAKAN





KEK BLACK FOREST
BAHAN BAHANYA
6 biji telul(asingkan putihnya)
4 oz minyak jagung
4 oz air
6 oz tepung optima
2 oz tepung halus
3 3/4 gula castor
3 sudu besar coklet Emulco
1/2 sudu kecij baking powder
UNTUK HIASANYA
12 1/2 0z krim
1/4 paket susu penuh krim
1 tin kecil ceri
5 oz coklat
3/4 oz kirsh ataupun sirap
ceri merah dan hijau
CARA CARA MENYEDIAKANYA
1...masukkan kuning telur,tepung optima
tepung halus,air,minyak jagung,cokelat Emulco
dan baking powder ke dalam mangkuk
2..Bancuh dan kacau hingga sebati
Pukul putih telur dengan krim of tartar
masukan gula dan terus kan pukul
hingga kering tapi tidak pekat
3..Tuangkan bancuhan kedalam tin pembakar
berukuran 9 inci bulat
bakar 30 hingga 35 minit.
HIASANYA
1..Potong kek span kepada 3 bahagian
2..Renjis sirap ke atas bahagian pertama
dan sapukan krim
3. kemudian taburkan dengan ceri hitam
4. Letakkan potongan kek span yang kedua
dan ulanginya.Letakkan lapisan yang terakhir
5. dan taburkan dengan coklat yang telah dipotomg
dan krim.Hiaskan dengan aising Krim berbeentuk bunga bunga.
6 .Akhir dekali letakkan ceri merah dan hijau di atas krim.


resepi ini kak yatie sediakan teristimewa buat ummufatihah
selamat mencuba...dan salam sayang

1 comment:

  1. Salam K Yatie...
    Mintak maaf, tak perasaan pun posting nih... Waktu mula2 dulu saya jenguk2 kot2 k yatie ada reply.. ingat k yatie tak perasan...
    Just now, saya just lawat entri lama2 dulu sebab lama dah tak ziarah.. Baru tengok posting ni.. terharunya.... Thanks ya K yatie.. nanti saya nak cuba buat... saya browse just now, macam semua bahan2 tu saya pernah jumpa kat pasaraya...

    ReplyDelete