Blogger news

JAKARTA TRIP FEB 2014

                                            FLOATING MARKET LEMBANG - Floating Market Lembang kini menjadi salah satu destinasi wisata utama di Lembang dan Bandung, selain menyajikan keindahan pemandangan situ/danau, floating market Lembang juga kreatif dalam mengkreasikan wahana-wahana baru yang sangat menarik minat para wisatawan, lokasi yang dekat dengan pusat kota lembang serta akses yang mudah semakin menjadikan floating market lembang tujuan utama wisatawan yang berkunjung ke Lembang.
Berikut adalah daftar tiket wisata Floating Market Lembang:

TIKET MASUK

  • Isnin-Jumaat         : Rp.15.000
  • Sabtu-Ahad       : Rp.15.000
  • Parkir Mobil/Motor    : Rp.3000/5000



                                               Floating Market Bandung
Floating Market Lembang-tempat menarik  bandung.
Penjaja tempatan menjual makanan dan buah buahan di atas perahu .

                                          TERMINAL TAS- Salah satu tempat membeli barangan kulit yang                                                        terdapat di bandung

                                        Restoran Belacan- salah satu restoran yang pasti akan saya singgah untuk                                             makan setiap kali datang ke Bandung. Makananya alhamdulilah sedap
                                        minta maaf sebab saya tak sempat nak ambil gambar
                                                         Menungu dengan sabar
                                         Lobby Hotel= Sukajadi Bandung
                                         Hotel ini = dengan kadar Harga yang terjangkaurm 150++/semalam
                                        dan kebanyakan malaysian menginap disini. kerana berhampiran dengan
                                        pusat membeli belah. seperti Rumah Mode,dengan hanya berjalan kaki
                                                      SUKAJADI HOTEL BANDUNG

                                                          KAWAH PUTIH-BANDUNG
Kawah putih=Tempat yang wajib dikunjungi apabila anda bercuti ke Bandung
dengan pemandangan semulajadi yang sangat indah.dan cuaca yang dingin terlebih lagi apabila hujan turun.Disii juga terdapat pasar menjual produk makanan tempatan seperti strewbery yang masih segar dari ladang,sorry photo lengap ngaak ada sih


                                                            PASAR BARU- BANDUNG'
Pasar baru= tempat membeli belah yang Murah di bandung ,seperti kain pasang/kain sulam/tudung telekung dan bermacam macam jualan yang terdapat disini. sehinggakan tak sedar menghabiskan masa sehari penuh berada di pasar baru ini. berhati hati apabila membeli belah sebab tersaangatlah ramai orang shopping disini.

                                         Taman Mini Jakarta

                                                     kak Aminah bersama Suami


                                             Bandara Airport-Jakarta

GO HOLIDAY TO JOKJA(YOGJAKARTA)OGOS 2015


Assalamualaikum
cerita saya kali ini tentang percutian saya ke Jogjakaarta Indonesia .ada banyak tempat menarik yang ada di Jogja.percutian selama 5 hari 4 malam adalah masa yang sangat terhad untuk pergi ke semua tempat pelancongan yang terdapat di Jogja.

 Perjalanan Kami dari Kota Kinabalu dengan menaiki pesawat airasia(everyone can fly)tiket perjalanan yang telah kami tempah 8 bulan awal sebelum tarikh perjalanan.perancangan yang awal lebih baik.supaya boleh siap siap kumpulkan budget untuk bercuti.(from kk to kl to Jogja)Alhamdulilah hari yang dinanti dah tiba.Memandangkan tiada direct flight dari kota kinabalu ke jogja.kami terpaksa mengikuti penerbangan dari kl ke jogja.




 Perjalanan kami dari KLIA 2 to Jogja Airport lebih kurang jam 11 pagi.tiada perbezaan masa anta jogja dan malaysia.begitu juga dengan cuaca .Setiba di jogja kami siap di jemput dengan tour yang telah saya tempah dari malaysia melalui Blogger.Alhamdulilah kami mengunakan perkhimatan Ganesha Tour Jogja .saya berpuas hati dengan perkhidmatan yang diberikan.kepada sesiapa yang berminat bolehlah +628985101301/kalau pergi bercuti ke jogja boleh mengunakan perkhidmatan ganesha tour.Muslim tour.


Keraton Yogyakarta

Terletak di pusat kota Yogyakarta, Keraton Yogyakarta merupakan tempat tinggal Raja Hamengkubuwono dan keluarganya, pemimpin tertinggi Kasultanan Yogyakarta Hadiningrat. Keraton Yogyakarta atau Istana Raja Kasultanan Yogyakarta ini tidak pernah sepi pengunjung. Dengan Harga Tiket Masuk Keraton yang sangat terjangkau, wisatwan bisa melihat indahnya tempat tinggal raja, keindahan arsitektur keraton, beberapa peninggalan sejarah seperti kereta kencana, pusaka, gamelan dan lain sebagainya.

2. Candi Prambanan

Terletak di perbatasan Provinsi DIY dan Jawa Tengah, candi ini juga merupakan tujuan wisata para wisatawan lokal maupun mancanegara. Jika Candi Borobhudur merupakan candi Budha terbesar di Indonesia, Candi Prambanan merupakan candi Hindu terbesar di Indonesia. Candi Prambanan tinggi menjulang dan sangan indah. Candi Prambanan ini selalu berkaitan dengan cerita Roro Jonggrang. Harga Tiket Candi Prambanan juga tidak mahal, masih bisa di jangkau oleh wisatawan lokal. Ada juga yang menjadi satu paket dengan Candi Borobhudur.

CANDI BROBUDUR-Terletak 50 km dari utara Yogyakarta dan terletak di Provinsi Jawa Tengah ( Magelang ), tempat yang satu ini merupakan tempat yang tidak pernah terlewatkan oleh para pelancong ketika berkunjung di Yogyakarta. Candi Budha ini merupakan salah satu dari tujuh keajaiban dunia dan merupakan candi terbesar di Indonesia, candi ini tidak pernah sepi pengunjung. Keindahan candi ini menjadi daya tarik utama para pengunjung. Harga Tiket Masuk Candi Borobudur ini cukup terjangkau bagi para pengunjung lokal.
GUNUNG KIDUL GUA PINDUL YOGYAKARTA

 Wisata Gua Pindul

Terletak di Desa Bejiharjo Kabupaten Gunung Kidul, tempat wisata ini merupakan wisata yang wajib anda datangi jika anda ke Kabupaten Gunung Kidul. Selain terkenal dengan pantai dengan pasir putihnya, Gunung Kidul juga terkenal dengan pegunungannya yang indah. Anda bisa menikmati keindahan pemandangan gua pindul dengan wisata “cave tubing” yaitu menjelajahi aliran sungai di dalam gua dengan ban yang dimodifikasi menjadi pelampu

kenangan 2015

                                          AidilFitri 2015 -suami dan anak anak

                                               kek ulamgtahun perkahwinan 26tahun

                                                                   ulangtahun ke 48

                                                      ulangtahun perkahwinan  26 tahun

                                           
                                          Makan malam kesyukuran anak anak balik bercuti

                                              Makan malam sambut hari Lahir mama 48tahun

                                            Upperster Iborneo



                                                            kek ulangtahun dari kalong
Assalaualaikum....Ramadan datang lagi jun 2015(ramadan pertama)
alhamduliah rasa syukur kepada allah dengan izinya kita semua masih berkesempatan untuk menunaikan ibadah puasa pada ramadan kali ini.semoga mendapat rahmat dan hidayah.

KK-Jakarta & Bandung Trip Dec 2013(with Ann Family)

Itinerary percutian ke Jakarta dan bandung
Dec  2013(seramai 23 orang)
kali pertama aku pergi Jakarta dan Bandung
Hari 1- flight dari Kota Kinabalu berlepas jam 6.55 pm dan tiba di Soekarno Hatta Jam 8.malam 
Kami dijemput oleh Driver yang telah kami tempah dari Malaysia lagi.Sebelum check in Hotel(Serena Kartini Jakarta)kami dibawa makan malam di salah sebuag restoran di Jakara. Menu special Kepiting(Ketam)
Hari Ke 2- selepas sarapan pagi di hotel. check out  singgah shopping di Mangga 2 Square.pusat membeli belah yang  terdapat di jakarta pusat(kira tempat shopping yg terkenal juga di kalangan Orang Malaysia yang berkunjung ke Jakarta. selepas Makan tengahi kami singgah di Taman Miama mini Jakarta.Salah satu tempat yang menarik di Jakarta.dan pada hari yang selepas itu kami meneruskan perjalanan ke Bandung.Dalam perjalanan singgah di R&N untuk berhenti rehan dan makan malam..sampai di bandung terus chek in Hotel Bandung,Hari ke 3. Lawatan ke Tengkuban Perahu tempat Wisata alam yang sungguh indah.Tiket masuk rp rp75.000.Hari  ke 4 lawatan ke Kawah Putih. tiket Masuk rp 30.000 kalau saya tak silap.selpasdari kawah putih kami singgah membeli belah di rumah .kain-terdapat kain kain ela dengan harga yang agak murah berbanding dgn Malaysia.kain sulam dan telekung.makan malam kami balik ke hotel. Hari ke 5-menghabiskan satu hari membeli belah di Pasar Baru. tempat tumpuan orang Malaysia kalau pergi ke bandung, ada bermacam macam barangan yang terdpat disini..petang hari pergi ke Toko Tiga yang tidak kurang hebat juga tempat shopping.terdapat baju baju yang berjenama dengan harga yang berpatutan..Hari ke 6-check out.dan pergi ke TRNS studio. kami tak masuk pun hanya singgah sekajap untuk photo photo sebagai kenangan. meneruskan perjalanan ke Jakarta airport untuk pulang ke Kota Kinabalu.flight jam 8.malam.(Perkidmatan bandung Tour99.com)pemandu pelancong En Rizal(tq pak rizal)
Makan Malam restoran Kepiting(Ketam)Jakarta
Kepiting masak Pedas.agak besar juga ketam ni 1 ekor boleh makan 4 orang
Mangga yang dah potong kecil
anak anaku
Hotel Serela Kartini jakarta(Bas yang membawa kami sepanjang berada di Jakarta dan Bandung)

Mangga Dua Square Jakarta hari Pertama
Dalam perjalanan menuju ke Bandung
SERELA KARTINI JAKARTA HOTEL

Kawah Putih adalah tempat wisata di Bandung yang paling terkenal. Berlokasi di Ciwidey, Jawa Barat, kurang lebih sekitar 50 KM arah selatan kota Bandung, Kawah Putih adalah sebuah danau yang terbentuk akibat dari letusan Gunung Patuha. Sesuai dengan namanya, tanah yang ada di kawasan ini berwarna putih akibat dari pencampuran unsur belerang. Selain tanahnya yang berwarna putih, air danau kawasan Kawah Putih juga mempunyai warna yang putih kehijauan dan dapat berubah warna sesuai dengan kadar belerang yang terkandung, suhu, dan cuaca.


Untang Anting(kenderaan untk naik ke kawah putih(rp 15000/seorang)
TAMAN MINI JAKARTA
Kawah putih(cuaca memang sejuk disini)

sedang membeli strewberry-Kawah Putih
Strewberry segar dari ladang

strewbwrry yg segar da
Trans studio with frends






TENGKUBAN PERAHU




                                               Tengkuban Perahu